Het Schroten

Schroten is het fijn maken van de mout om de mout goed oplosbaar te maken in het brouwwater. De mout wordt geplet en niet gemalen om het vlies heel te houden wat een betere filtratie geeft. De manier van branden van het mout bepaald de kleur maar ook de smaak van het bier. Gerst is de favoriet van de brouwer,omdat dit graan gemakkelijk te mouten is en meer vergistbare suikers oplevert. Er kan ook gebrouwen worden met tarwe, rogge,  mais en haver. De temperatuur van de oven en de duur van het droogproces hebben invloed op de kleur en smaak van de mout, die een grote mate de kleur en smaak van het bier bepalen. B.v. chocolademout is langer verhit, zodat het bier een donkerdere kleur en complexere smaak krijgt. Om het bier hun eigen karakter te geven voegt de brouwer in de laatste fase (wortketel) de specerijen toe, zoals : koriander, sinaasappelschil, hop en honing (in het zakje).

Maischen

Van de  geschrote mout en water maakt de brouwer een beslag. Dit beslag wordt in stappen in temperatuur verhoogd. Door het stapsgewijs verwarmen (3x), wordt al het zetmeel omgezet in suiker. De temperatuur begint bij 50°C en wordt stapsgewijs naar 78°C  gebracht.Tussen deze stappen zit 2x  een half uur. De maischketel is uitgerust met een roerwerk om temperatuursverschillen tegen te gaan. Nu alle zetmeel is omgezet in vergistbare suikers kan het beslag gescheiden worden in vaste bestanddelen("bostel") en vloeistof ("wort” . ( dit proces noemen ze 'klaren'). In de maischketel zit onderin een filter en daar boven blijft de bostel liggen. De heldere warme en mierzoete vloeistof 'wort" gaat naar de wortketel.

Wortketel

In de wortketel wordt de vloeistof aan de kook gebracht en wordt de wort steriel gemaakt. Het koken duurt meestal zo’n 1 ½ uur. Tijdens het koken van het wort wordt de hop op verschillende momenten toegevoegd, maar ook de andere specerijen bv de sinaasappelschillen, deze worden in een soort theezakje toegevoegd tijdens het kookproces. ( theezakje houdt de specerijen bij elkaar zodat ze makkelijk te verwijderen zijn). Na het kookproces gebruikt de brouwer de whirlpool deze zorgt ervoor dat de vaste delen in het midden van de wortketel bezinken. De vaste delen worden uit de tank gelaten. (Dat is gemiddeld 100 liter bij een batch van 2000 liter). De temperatuur is nu nog te hoog voor de volgende stap in het brouwproces. Via een warmtewisselaar wordt het wort zo vlug mogelijk afgekoeld naar de ideale temperatuur voor de vergisting. Dat is tussen 22 en 28 graden afhankelijk van de soort gist.

Gist-lagertank

Nadat de wort is afgekoeld komt het in de gist-lagertank.Daar wordt de gist toegevoegd en wordt de temperatuur de eerste 3 tot 5 dagen op 22 tot 28 graden gehouden voor de hoofdgisting. Daarna wordt de temperatuur  lager gezet op zo’n 15 graden voor de nagisting.  Vervolgens begint het lageren wat 3 tot 4 weken duurt. Na het lageren wordt het bier gefiltreerd met een kiezelgurfilter om het bier helder te maken en gaat het naar de helderbier tank.                    
                                                                          

Het afvullen


Het  bier gaat via de helderbiertank naar de afvullijn. Daar gaan de bierflesjes rechtop op de lijn en worden gekeerd in het eerste gedeelte waar ze gespoeld worden met koud water. Dan gaan ze naar het tweede gedeelte en wordt er koolzuur in flesje gespoten. Vervolgens wordt de fles afgevuld met bier en dat wordt gelijk opgevolgd door het derde gedeelte waar de dop op de fles wordt gedrukt. Het flesje wordt gespoeld en droog geblazen waarna het etiket erop gaat.
                                                                                                                                           
Papa's Blondje zit in de fles! 🍻🍻🍻 
 
      10-07-2023 21:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.